Archiv aktualit


19 březen

Ověření zprávy o odměňování

Komora
Pro členy

Jak by měl auditor postupovat při ověření požadovaném §121q zákona č. 256/2004 Sb.? Obsahuje zpráva o odměňování připravená dle požadavku tohoto zákona informace požadované §121p odst. 1? Bude výstupem tohoto ověření samostatná zpráva auditora?

05 březen

Vyjadřování auditora o souladu s požadavky nařízení o ESEF

Komora
Pro členy

Komora auditorů ČR připravila doporučení pro vyjadřování auditora o souladu s požadavky nařízení o ESEF.

05 březen

O analytických testech v Auditoru č. 2

Pro členy

Analytické testy před vydáním zprávy jsou jedním z nejvíce nedoceňovaných a opomíjených kroků, přitom můžou být pro auditora velice užitečné. Více k analytickým testům v aktuálním čísle časopisu Auditor.

04 březen

Upozornění KA ČR na osoby, které se vydávají za auditory

Komora

Upozorňujeme statutární orgány a vedení účetních jednotek, aby si ve svém zájmu ověřili na stránkách Komory auditorů ČR, že pro ověření účetních závěrek a přezkoumání hospodaření, angažují auditora, který je držitelem oprávnění k výkonu auditorské činnosti podle zákona o auditorech č. 93/2009 Sb.
 

01 březen

Účetní, poradenské a auditorské činnosti mohou být nadále vykonávány

Pro členy

Vládním usnesením č. 217/2021 došlo k odstranění výjimky pro provoz účetních a poradenských služeb. Omezení se nicméně týká provozoven, nikoli výkonu činnosti jako takové.

 

09 únor

Využití online platforem pro cirkulaci auditních konfirmačních dopisů

Komora
Pro členy

Je možné, aby auditor použil pro cirkulaci konfirmačních dopisů confirmation.com či obdobnou online platformu? Jaké postupy by měl v této souvislosti provést, aby se ujistil o věrohodnosti platformy? Extistují nějaké požadavky na dokumentaci výstupu konfirmačního procesu přes online platformy?
29 leden

O programech COVID nájemné I a II v aktuálním Auditoru

Pro členy

V prvním letošním čísle časopisu Auditor najdete i článek Jany Skálové o dotačních programech COVID nájem I a COVID nájem II.

28 leden

Použití středové ceny pro ocenění finančních aktiv v portfoliích investičních fondů

Komora
Pro členy

Mohou investiční fondy použít tržní kotaci střed ("mid cenu") pro ocenění finančních aktiv reálnou hodnotou od 1. ledna 2021 pro účely své účetní závěrky sestavené dle vyhlášky č. 501/2002 Sb.?
22 prosinec

Paušální daň

Pro členy

Ministerstvo financí ČR připravilo souhrnnou informaci k aplikaci režimu paušální daně, která by mohla připadat do úvahy v případě auditorů OSVČ.

21 prosinec

Co nového přinese novela zákona o obchodních korporacích?

Pro členy

Editorka posledního letošního čísla, Jana Skálová, se ve svém článku „Bilanční pravidla rozdělení vlastního kapitálu v novele ZOK“ zaměřila na bilanční testy, které musí být splněny, aby valná hromada kapitálové korporace mohla rozhodnout o rozdělení zisku či jiných vlastních zdrojů.