Archiv aktualit


29 červen

Upozornění na zneužití jména a čísla oprávnění auditora Ing. Milana Sotony, ev. č. 1759

Komora

Komora auditorů ČR znovu upozorňuje, že došlo k opakovanému zneužití jména a čísla oprávnění auditora Ing. Milana Sotony, ev. č. 1759. Doporučujeme všem, kteří mají vyhotovenou auditorskou zprávu podepsanou uvedeným auditorem, aby ho kontaktovali a ověřili si, že jejich auditorská zpráva je podepsaná skutečně auditorem Milanem Sotonou. Kontakty na něj je možné nalézt v rejstříku auditorů.

23 červen

Upozornění na zřizování datových schránek statutárním auditorům

Legislativa
Pro členy

Komora auditorů ČR upozorňuje auditory na to, že v návrhu projednávané novely zákona o auditorech se nově vyskytuje povinnost pro všechny statutární auditory mít zřízenou datovou schránku. Obracíme se na všechny statutární auditory s výzvou, aby v této otázce nepodnikali žádné samostatné kroky, neboť datové schránky budou zřízeny všem úřední cestou, a to bezplatně.

22 červen

Evropské nařízení o požadavcích na povinný audit subjektů veřejného zájmu nabylo účinnosti

Legislativa

Dne 17. června 2016 nabylo účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 537/2014 ze dne 16. dubna 2014, o specifických požadavcích na povinný audit subjektů veřejného zájmu.

30 květen

Schůzka auditorských komor zemí Visegrádské čtyřky

Tisk.zpráva

 Ve dnech 25. – 27. května se v Praze uskutečnilo každoroční, v pořadí již šestnácté setkání představitelů auditorských komor zemí Visegrádské čtyřky (V4), jehož se zúčastnili i zástupci Mezinárodní federace účetních (IFAC) a Federace evropských účetních (FEE). Prezentace vystupujících naleznete v uzavřené části pro členy.

18 duben

Konzultace MPO

Ministerstvo průmyslu a obchodu nabízí auditorům, kteří mají zkušenosti z teritoria Austrálie či Nového Zélandu, možnost zapojit se do veřejné konzultace o budoucích hospodářských vztazích EU s těmito zeměmi. Bližší informace včetně dotazníku k vyplnění jsou uvnitř článku.

21 březen

Upozornění na pozbytí platnosti oprávnění č. 1753 statutární auditorky Ing. Blanky Sítařové

Komora

Komora auditorů ČR upozorňuje, že statutární auditorka Ing. Blanka Sítařová, IČO 65300343, se sídlem Jugoslávská 596/27, 613 00, Brno - Černá Pole, ev. č. oprávnění 1753, není od 26. března 2015 oprávněna vykonávat auditorskou činnost, neboť k tomuto datu pozbylo platnosti její auditorské oprávnění.

04 únor

Materiál z FEE - Role výborů pro audit

FEE

Evropská federace účetních (FEE) vydala materiál týkající se posílení role výborů pro audit (The impact of the audit reform on audit committees in Europe).

01 prosinec

Sdělení MF ČR k aplikaci některých ustanovení ZoU

Legislativa

Dne 25. 11. 2015 vydalo Ministerstvo financí ČR sdělení k aplikaci některých ustanovení zákona o účetnictví.
Sdělení se týká upozornění na změny v ověřování účetní závěrky a výroční zprávy auditorem a upozornění na změny v parametrech pro povinné ověřování účetních závěrek auditorem.

24 listopad

Schválené vnitřní předpisy a usnesení mimořádného sněmu

Sněm

XXIV., mimořádný a náhradní sněm Komory auditorů České republiky, který se konal 23. listopadu v Praze, schválil novely vnitřních předpisů, auditorských standardů a aplikačních doložek KA ČR, změny etického kodexu, účetní závěrku za rok 2014 a rozpočet komory na rok 2016. Novelizované vnitřní předpisy jsou k dispozici v části O Komoře - Vnitřní předpisy, dále v části Předpisy a metodika - Etika a Předpisy a metodika - Auditorské standardy. Usnesení sněmu je v části pro členy.

19 listopad

Dotazy ke stanovení povinnosti ověření účetní závěrky auditorem od 1. ledna 2016

Legislativa

V sekci Předpisy a metodika/Metodická podpora v části Dotazy a odpovědi k metodice účetnictví a auditu rok 2015 najdete stanovisko KA ČR k dotazům týkajícím se změn ve stanovení povinnosti ověření účetní závěrky auditorem v souvislosti s novým ZoU platným od 1. 1. 2016 (definice aktiv celkem, podmínky pro povinné ověření účetní závěrky auditorem).