Archiv aktualit


04 listopad

Vyjádření Komory auditorů k navýšení limitů pro povinný audit v ČR

Legislativa
Pro členy

Komora auditorů zveřejňuje své stanovisko k navýšení limitů pro povinný audit v návrhu nového zákona o účetnictví.

Celé vyjádření si můžete přečíst také po kliknutí na titulek této aktuality.
27 říjen

MF ČR zveřejnilo návrh zákona o účetnictví, který mění limity pro povinné ověření účetní závěrky

Legislativa
Pro členy

Ministerstvo financí ČR zveřejnilo návrh nového zákona o účetnictví.  Komora auditorů ČR se k návrhu zákona bude vyjadřovat jako povinné připomínkové místo. Nejzazší termín pro připomínky k návrhu zákona byl ministerstvem financí stanoven na pátek 9. prosince 2022.

10 říjen

Aktualizace metodické pomůcky k AML

Komora
Legislativa

Byla provedena aktualizace metodické pomůcky pro postup auditorů při zamezování legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Pomůcka byla schválena Výkonným výborem s účinností od 10. října 2022.

07 říjen

Jak a proč ne/kompenzovat zjistíte v Auditoru č. 7

Pro členy

Podzimní číslo časopisu Auditor je věnováno kompenzacím. Téma otvírá článek Ladislava Mejzlíka, jeho podstatná část je věnována praktickým příkladům a návodům, jak a kdy kompenzace ne/používat a přikládá i přístup Národní účetní rady a jak je toto téma zpracováno v jejích interpretacích.

 

04 říjen

Očekávání ČNB s ohledem na náležitosti auditorské zprávy ověřující řídící a kontrolní systém instituce v oblasti AML/CFT

Pro členy

Dokument obsahuje očekávání ČNB k ověření ŘKS v oblasti AML/CFT. Záměrem není stanovit úplný výčet či povinnou a neměnnou strukturu zprávy, ale pouze usměrnit rozsah a obsah auditorských zpráv za účelem zvýšení jejich využitelnosti a srovnatelnosti.


14 červenec

Jak se žije auditorům v zemích V4?

Komora
Pro členy

To je téma letního čísla časopisu Auditor. Koncem května se auditoři z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska setkali už po dvacáté. Sešli se 19. a 20. května v Praze na úřadu KA ČR na (kvůli covidu dvakrát odloženém) setkání. Kromě nich přijeli o auditu diskutovat také prezidenti IFAC a Accountancy Europe Alan Johnson a Myles Thompson.

16 červen

Zákaz poskytování auditorských služeb subjektům z Ruska (aktualizováno 24. 7. 2023)

Legislativa

V Úředním věstníku Evropské unie bylo zveřejněno Nařízení Rady (EU) č. 2022/ 879 ze dne 3. června 2022, kterým se mění Nařízení (EU) č. 833/2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnosti Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině (dále jen „nařízení“).

14 červen

Insolvence a likvidace – téma pátého čísla časopisu Auditor

Pro členy

Hned první tematický článek aktuálního Auditora s názvem Insolvenční řízení a porušení předpokladu trvání podniku v dohledné budoucnosti autorů Moniky Randákové a Jiřího Peláka nabídne podrobný přehled o postupech při insolvenčním řízení. A další články k tomuto tématu následují, přejeme inspirativní čtení.

08 červen

Výroční finanční zpráva pro emitenty

Legislativa

Dne 29. dubna 2022 byl ve Sbírce zákonů zveřejněn zákon č. 96/2022 Sb., kterým se mění některé zákony v oblasti finančního trhu zejména v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie týkajících se unie kapitálových trhů. Součástí novelizovaných právních předpisů je také zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů a dále zákon č. 93/2009 Sb., o auditorech, ve znění pozdějších předpisů.

09 květen

Auditor č. 4 se věnuje auditní stopě a dalším problémům auditu

Pro členy

Čtvrté číslo Auditora je věnováno vybraným problémům auditu. O jednom z nich se ve svém článku rozepsal člen Dozorčí komise KA ČR Václav Moll, věnuje se v něm auditní stopě.